Премиерът Бойко Борисов ще има специална среща с турския президент Реджеп

...
Премиерът Бойко Борисов ще има специална среща с турския президент Реджеп
Коментари Харесай

Борисов на среща с Путин и Ердоган другата седмица в Истанбул

Премиерът Бойко Борисов ще има специфична среща с турския президент Реджеп Ердоган и съветския държавен глава Владимир Путин на 8 януари. Разговорът ще е в Истанбул и ще е отдаден на газовите доставки за България през газопровода “Турски поток ” и градежа на българското отклоняване от него, наречено “Балкански поток ”, написа 24 часа.
Българският министър-председател е поканен за откриването на “Турски поток ” от президента Ердоган, като поканата е пристигнала на 29 декември 2019 година Само седмица по-рано американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на Съединени американски щати за 2020 година, с който се постановат наказания на компании, забъркани в реализирането на съветските планове за газопроводи “Северен поток 2 ” и “Турски поток ”. Това породи опасения, че България също може да бъде наранена, тъй като “Балкански поток ” действително е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 милиарда куб. м природен газ на година. Над 12 милиарда куб. м газ обаче ще излизат непосредствено от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно ползване, по този начин и за зареждане на планувания от българското държавно управление газов хъб “Балкан ”, от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.
България бе определена за продължението на “Турски поток ” през юни 2018 година Тогава новината бе обявена от съветския президент Владимир Путин при визитата на българския министър-председател в Москва. Путин особено акцентира пред Борисов, че България получава отклонението от “Турски поток ” по гледище на Ердоган. Алтернатива на “Балкански поток ” бе продължение на турския газопровод през Гърция и под Адриатическо море към Италия. В края на предходната година съветският президент подсети, че не се е отказал от този вид, и заплаши с построяването му, тъй като България бавела построяването на “Балкански поток ”.
Газопроводът “Турски поток ” бе умислен като различен маршрут, по който Русия да заобиколи Украйна, откакто през 2014 година след посещаване на американски сенатори тогавашният български министър-председател Пламен Орешарски разгласи, че се замразява градежът на газопровода “Южен поток ”. Месеци по-късно Путин пък дефинитивно се отхвърли от този план за сметка на “Турски поток ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР